Experimentathon 2025: crea un joc científic en menys de 10 hores!

Accepta el repte: uneix-te a l’Experimentathon i dissenya un joc científic innovador!

Si ets competitiu, t’agrada treballar sota pressió i tens la vocació de despertar la curiositat científica en els infants, aquesta és la teva oportunitat. Participa en l’Experimentathon, una experiència única que et desafiarà a crear un joc científic en equip.

Què t’espera?

  • 10 hores intensives: Tindràs un dia per concebre i desenvolupar una gamificació centrada en l’experimentació científica.
  • Presentació estel·lar: El teu joc s’estrenarà el 6 de juny de 2025 a la Fira Experimenta del Campus Sescelades.
  • Reptes afegits:
    • Portabilitat: El joc ha de ser fàcil de transportar.
    • Pressupost limitat: Hauràs de gestionar recursos de manera eficient.
    • Temàtica sorpresa: El tema del joc es revelarà el mateix dia de la competició.
  • Públic destinatari: Infants de 6 a 12 anys.

Qui pot participar?

Estudiants de Batxillerat Internacional (BI) i universitaris de grau, màster i doctorat. Les places són limitades, amb prioritat per a aquells que han estat padrins o padrines del programa Repte Experimenta en edicions anteriors i per a l’alumnat de BI.

Per què participar?

Aquesta és una oportunitat per posar a prova la teva creativitat, treballar en equip i contribuir a l’educació científica dels més joves. A més, podràs veure la teva creació en acció davant del públic infantil.

Com inscriure’s?

Completa el formulari d’inscripció abans del diumenge 15 de desembre de 2024. No deixis passar aquesta oportunitat de formar part d’una experiència educativa transformadora.

Instruccions per al registre d’equips:

  • Alumnes de Batxillerat Internacional (BI): Inscriviu-vos en parelles.
  • Estudiants universitaris: Inscriviu-vos en equips de tres persones o de manera individual si no teniu equip; en aquest cas, l’organització us assignarà a un equip.

Els equips definitius estaran formats per cinc membres: tres estudiants universitaris i dos alumnes de BI. L’organització crearà aquests equips mixtos tenint en compte els Rols de Belbin, amb l’objectiu de formar grups equilibrats que maximitzin les fortaleses individuals i afavoreixin una col·laboració efectiva.

Acceptes el repte?

Què hi guanyeu?

  • Una speed training de 2 hores en la metodologia de les 4C (conèixer, cocrear, construir i celebrar) i design thinking de la mà de Lluis Sabadell Artigues, artista i comissari especialitzat en Art i Ecologia i en cocreació. Entre d’altres ha cocreat pel Museu Magritte de Brussel·les els espais creatius per a l’exposició Dalí-Magritte (2019), els materials divulgatius de diferents aspectes de la ciència per al projecte Explainers a CosmoCaixa (Barcelona) l’any 2020 i juntament amb els Museus reals de Belles Arts de Bèlgica (Brussel·les) ha cocreat els espais creatius per a l’exposició Voies de la Modernité en 2021.
  • Una experiència única per posar en pràctica competències transversals com el treball en equip, la resolució de problemes, la comunicació efectiva, l’adaptabilitat i la creativa davant d’un panell d’experts.
  • Una acreditació de participació que inclou una avaluació de les vostres competències acreditada per part del coordinador del programa de mentoring del Hub Experimenta, el Sr. Alfred Arias.

Premi per l’equip guanyador

L’equip guanyador s’enduu una visita exclusiva a l’Institut de Ciències del Mar – CSIC , una immersió lleugera amb snorkel de 2 hores per descobrir l’ecosistema marí de l’Ametlla de Mar i un obsequi. Si presenteu el resultat final a la Fira Experimenta i davant docents al curs Experimenta en xarxa al juny 2025, el premi es complementa amb 100€ bruts per membre de l’equip.

L’snorkel o immersió lleugera és la pràctica de la immersió tant sols amb ulleres i tub, com s’ha fet tota la vida. La sortida comença amb un petit seminari de biologia marina impartit per les guies oceanògrafes o biòlogues de Plancton, on us ensenyen l’ecosistema marí de l’Ametlla de Mar i les espècies de fauna i flora més característiques de la zona. Aprendreu a fixar-vos en espècies que mai havíeu vist, descobrireu curiositats sobre el comportament dels animals marins, i aprendreu a practicar snorkel.

L’activitat d’snorkel dura 2 hores en total i es fa de maig a octubre, i inclou tot el material necessari (neoprè, ulleres, tub, i aletes)

Projecte guanyador

El producte gamificat guanyador de l’Experimentathon s’estrenarà el 6 de juny de 2025 a la Fira Experimenta del Campus Sescelades de la URV i posteriorment farà una gira pels centres educatius i centres cívics de Catalunya durant el curs 2025-2026. L’equip guanyador el podrà inaugurar el dia de la Fira Experimenta i podrà col·laborar en la seva difusió. A més, podrà presentar-ho en el marc del curs de formació Experimenta en Xarxa a docents de centres educatius el 27 de juny de 2025.

Detalls pràctics

Data: Divendres 10 de gener de 2025 de 8:30 a 19:30
Lloc: Aules polivalents del CaixaForum de Tarragona (Cistòfor Colon, 2 Tarragona)

Àpats: dinar i coffee break inclosos en l’activitat aportats per part del Hub Experimenta.

Programa:
8:30-8:45 Acreditacions
8:45-9:00 Benvinguda per part de Montse Pinent, vicerectora de Projectes Docents i Estudiants de la URV i Barbara Vastenavond, directora executiva del Repte Experimenta
9:00-9:30 Presentació del Repte i la temàtica del joc per part de de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC
9:30-11:30 Taller de cocreació i design thinking per ajudar als participants a despertar la creativitat i pensar out of the box liderat per Lluis Sabadell, un artista especialista en gamificació i cocreació.
11:30-11:45 Pausa cafè
11:40-13:30 treball en equips (Fase de conèixer les necessitats dels usuaris i fil conductor del joc. Fase d’ideació per generar una infinitat d’opcions. No ens hem de quedar amb la primera idea que se’ns acudeixi. De vegades, les idees més estrambòtiques són les que generen solucions visionàries)
13:30-14:30 pausa dinar + estona per visitar l’exposició del CaixaForum (opcional)
14:30-17:00 Treball en equips (Fase de definició i cocreació: tornem les idees en realitat i definim el producte final)
17:00-17:15 Pausa cafè

17:15-18:30 Prototipatge (Fase de construcció del prototip per fer les idees palpables i ajudar a identificar millores significatives, errors a resoldre, possibles mancances)
18:30-19:00 Defensa dels projectes davant un jurat i selecció de projecte guanyador. El jurat estarà format per experts en l’àmbit de la gamificació i les tecnologies educatives i docents STEM.

19:00-19:30 Deliberació del jurat i lliurament de premis. En paral·lel Alfred Arias farà un speed-training en rols de Belbin.

Amb la col·laboració de:

Deixa un comentari

Empreses padrines

Impulsa

Col·labora

Hub Experimenta © 2019 -2029.