Experimenta en xarxa: de la teoria a l’experimentació (3ª edició)

Introduir l’experimentació a les classes de ciències d’ESO i darrer cicle d’educació primària no és senzill. Els principals obstacles són l’elevat nombre d’alumnes i la poca disponibilitat de certs materials. L’objectiu d’aquesta sessió formativa és oferir un ventall de propostes per fomentar el learning by doing aportant recursos per treballar l’experimentació a classe amb productes casolans i instruments de baix cost, fomentant el treball per competències.

Aquest curs us ofereix una aproximació a 5 diferents pràctiques implementades amb èxit a centres educatius. Algunes de les presentacions aniran acompanyades també de demostracions.

 • A qui va adreçat? professorat que imparteix ciències i tecnologia a l’ESO i docents de cicle superior de primària
 • Quan? Dimarts 27 de juny de 2023 de 10:00 a 12:40
 • Format: presencial (max. 25 persones) i en streaming via YouTube (per a qui no es pugui desplaçar)
 • On? Aula 100 ubicat a la 1ª planta de la Facultat de Química i Enologia, Edifici N4, Universitat Rovira i Virgili, C/ Marcel·li Domingo 1, Tarragona
 • Preu: gratuït amb inscripció prèvia
 • Idioma: el curs es farà en català
 • Es lliura certificat d’assistència als docents que assisteixen de forma presencial

INSCRIU-TE -> AQUÍ 

Programa
10:00-10:10 Benvinguda
10:10-10:40 Fem de l’aula una agència espacial
10:40-11:10 Crim Experimenta: el cas del laboratori flotant
11:10-11:40 MULTIPLIERS: L’aire de l’institut està contaminat?
11:40-12:10 ShippeGEN, l’app de cites mendelianes
12:10-12:40 Splash Craft – Escape room científic

12:40-13:00 Cafè i networking (pels assistents presencials)

1. Fem de l’aula una agència espacial

Virolai Space Program és un projecte interdisciplinari on participen professors de diferents àmbits per fer una aproximació a l’exploració espacial des de diferents disciplines. Es treballen 4 eixos diferents: Laboratori, Salut, Enginyeria i Difusió on els alumnes s’especialitzen segons els seus interessos.  Després els diferents especialistes comparteixen els seus coneixements en grups interdisciplinaris i formulen una candidatura per ser la primera tripulació en fer un viatge a Mart.

A l’eix d’enginyeria els alumnes dissenyen i construeixen una sonda que després enlairen amb un globus d’heli per fer estudis de l’estratosfera. Explicarem com es pot dissenyar una sonda estratosfèrica i enlairar-la i recuperar-la amb èxit. Parlarem del procés de disseny de les activitats i de com podem escalar el projecte per adaptar-lo a diferents circumstàncies (número d’alumnes, temps, pressupost, etc).

 • Àmbit: científic-tecnològic (física) i digital
 • Competències que es treballen: C1, C3, C4, C5.
 • Adreçats a alumnes de: 4t d’ESO.

José Luis Tourón

Professor de ciències i tecnologia a l’Escola Virolai. Forma part de l’equip de disseny de projectes interdisciplinaris de 2n cicle d’ESO.

2. Crim Experimenta: el cas del laboratori flotant

Dues investigadores inconscients i la desaparició dels resultats de la recerca claus per un judici mediambiental, són el punt de partida per a que els alumnes comencin la seva indagació per resoldre el ‘Cas del laboratori flotant’, el segon Crim Experimenta.

La proposta, que compta amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia, busca estimular en els joves competències transversals (com ara el treball en equip i la resolució de problemes) a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre.

Fent servir recursos en format multimèdia com ara informes policials i quaderns d’investigador, a més de les nou càpsules audiovisuals d’alfabetització científica i un podcast de ràdio amb la notícia del cas, es convida al jovent a qüestionar-se i contrastar informació fins a desenvolupar una hipòtesi. A partir d’aquí, utilitzant un conjunt de coneixements i metodologies, incloses l’observació i l’experimentació, l’alumnat s’ha de plantejar preguntes i extreure conclusions basades en proves pràctiques per poder resoldre el cas.

Aquesta activitat està pensada com un projecte interdisciplinari en el que no només es treballa des de l’àrea cientificotecnològica, sinó que també es pot integrar àrea lingüística convidant als alumnes a presentar els resultats de la investigació d’una forma original, ja sigui en format d’informatiu, notícia al Diari, reportatge, etc.

 • Àmbitcientificotecnològic (biologia, química, matemàtiques) lingüístic i digital
 • Competències que es treballen: C4, C5, C6
 • Adreçats a alumnes de 1r a 3r d’ESO

Pilar Rodríguez Forn

Professora de biologia i directora de l’Institut Vallbona d’Anoia.

3. MULTIPLIERS: L’aire de l’institut està contaminat?

En els últims anys han crescut les evidències sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut de les persones i els ecosistemes, de manera que, promoure la millora de la qualitat de l’aire és un repte que no podem seguir posposant.

Com és l’aire al nostre institut? A partir d’aquesta pregunta, el projecte MULTIPLIERS té per objectiu que l’alumnat dissenyi i dugui a terme una recerca sobre la qualitat de l’aire al centre. Per fer-ho s’han creat recursos i bastides per ajudar a l’alumnat a definir com és una bona pregunta de recerca, quina metodologia seguiran i reflexionar sobre les dades obtingudes per extreure’n conclusions.

Alhora, l’alumnat no només s’involucra en aquesta recerca al centre, sinó que també té la oportunitat de crear una Comunitat d’Escola Oberta on s’han involucrat diferents persones i institucions que aporten la seva experiència i el seu punt de vista per tal de pensar accions per millorar la qualitat de l’aire. Per tal de facilitar aquesta col·laboració, també s’han creat recursos que es compartiran en aquesta sessió.

 • Àmbitcientificotecnològic (biologia, química)
 • Competències que es treballen: C4, C5, C6, C11
 • Adreçats a alumnes de 3r i 4rt d’ESO

Caterina Solé

Investigadora predoctoral al Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

4. ShippeGEN, l’app de cites mendelianes

ShippeGEN és una activitat de simulació gamificada pensada per treballar a l’aula i de manera contextualitzada conceptes bàsics de genètica mendeliana.

L’activitat presenta l’estètica d’una xarxa social, on l’alumnat s’ha de de donar d’alta i adopta, inicialment, el seu perfil real (nom, cognoms i sexe biològic). Des d’aleshores, el seu objectiu serà el de tenir descendència (virtual) amb altres companys, fins a un màxim de 10 fills o filles. Mitjançant l’estudi dels fenotips d’aquesta descendència pel que fa a algunes malalties genètiques humanes (daltonisme, albinisme, Huntington…) els i les alumnes han d’esbrinar el seu propi genotip per als gens causants d’aquestes malalties i descobrir el patró d’herència que segueixen aquests gens (autosòmic, lligat al sexe, holàndric…).

L’activitat es perllonga durant 4 generacions (4 setmanes) i, en cadascuna de les generacions, s’afegeixen noves malalties o característiques genètiques per a l’estudi de la seva herència. A mesura que avança l’activitat, l’alumnat ha d’anar elaborant un “pedigree familiar”, que es lliurarà quan s’assoleixi la quarta i darrera generació del “joc” i que facilitarà la discussió a l’aula sobre fenòmens com el de la consanguinitat.

 • Àmbitcientificotecnològic (biologia)
 • Competències que es treballen: C1, C3
 • Adreçats a alumnes de 4rt d’ESO i batxillerat

Cesc Ayora Torres

Llicenciat en Biologia per a la Universitat de Barcelona i professor de Biologia i Geologia a l’escola cooperativa Tecnos de Terrassa.

5. Splash Craft: escape room científic

Aquest proposta repta a l’alumnat a convertir-se en aprenents d’operadors i operadores d’una planta potabilitzadora d’aigua. Han d’intentar captar aigua, tractar-la i distribuir-la en poc menys de 30 minuts passant proves químiques, biològiques, físiques i d’energia.

Splash Craft és un escape room científic que combina un joc virtual amb proves pràctiques d’experimentació i una maqueta que ajuda a visualitzar el cicle de l’aigua. El joc ha estat desenvolupat per estudiants del departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili en el marc de l’Experimentathon 2023, la incubadora del Hub Experimenta. S’ha estrenat a la Fira Experimenta 2023.

 • Àmbitcientificotecnològic (Medi Natural, biologia, química i física)
 • Competències que es treballen: C4, C6
 • Adreçats a alumnes de 5è i 6è de primària; 1r d’ESO

Equip Splash Craft

Jorge Cobas és estudiant de grau d’Enginyeria Química; Marc Arenas és estudiant del Màster d’Enginyeria Química; Paula Martínez i Jordina Balaguer son estudiants de doctorat d’enginyeria química.

Amb la col·laboració de:

Deixa un comentari

Empreses padrines

Impulsa

Col·labora

Hub Experimenta © 2019 -2029.